nutriční

Nutriční hodnoty
 
Nejčastěji analyzované parametry:
– Energetická hodnota
– Sacharidy – škrob, cukry: glukóza, fruktóza, laktóza, maltóza a sacharóza
– Tuky – tuk celkový, peroxidové číslo, číslo kyselosti, jodové číslo, číslo zmýdelnění, profil mastných kyselin (nasycené, mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny)
– Bílkoviny – celkové bílkoviny, svalová bílkovina
– Obsah vody, sušina
– Popel
– Sůl, sodík (Na)
– Vláknina
– Nutriční balíčky - BIG 4, BIG 7, BIG 8
Metody stanovení:
Stanovení škrobu polarimetricky
Stanovení celkového (veškerého) cukru, redukujících cukrů a sacharosy gravimetricky jako Cu2O
Stanovení jednotlivých cukrů HPLC-RID
Stanovení tuku a olejů gravimetricky
Stanovení jodového čísla titračně
Stanovení čísla zmýdelnění titračně
Stanovení čísla kyselosti a kyselosti titračně
Stanovení peroxidového čísla titračně
Stanovení titrační kyselosti titračně
Stanovení mastných kyselin GC-FID (nasycené, mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny)
Stanovení bílkovin spektrofotometricky po mineralizaci
Stanovení hydroxyprolinu a čistých svalových bílkovin fotometricky
Stanovení obsahu vody, sušiny gravimetricky
Stanovení písku a popela gravimetricky
Stanovení obsahu chloridů argentometricky
Stanovení prvků plamenovou AAS
Stanovení hrubé vlákniny gravimetricky
 
Nutriční značení (balené potraviny) - srovnání stávající a nově přijaté legislativy
/data/hostedit2/userfiles/files/dopadFIC-nutriční značení.pdf