základní analýzy
Základní chemická vyšetření potravin
Nejžádanější nutriční analýzy:
Popel
Sacharidy
Vláknina
Energetická hodnota
Tuk
Mastné kyseliny
Vlhkost
Sušina
Bílkoviny
Sodík
Obsah soli
Cukr
Chemické analýzy:
Alkaloidy (kofein, theobromin, chinin)
Sladidla (aspartam, acesulfam K, sacharin)
Konzervanty (k.benzoová, sorbová a jejich soli)
Cholesterol
Kolagen, 4-hydroxyprolin
Peroxidové číslo
Číslo kyselosti
Číslo zmýdelnění
Aktivita vody - aW
Obsah masa
Čisté svalové bílkoviny
Písek
Škrob
Oxid siřičitý
Průkaz tepelného ošetření:
– Průkaz pasterace
– Průkaz tepelně opracovaných výrobků
Fyzikálně-chemické parametry:
– Aktivita vody
– barva ICUMSA
– Index lomu
– Konduktivita
– Nerozpustné částice
– pH
Anorganické látky:
– Dusitany
– Dusičnany
– Fosfor a polyfosfáty
– Siřičitany
Metody stanovení:
Průkaz tepelného ošetření vizuální posouzení
Stanovení aktivity vody - aw na přístroji Novasina
Stanovení barvy ICUMSA spektrofotometricky
Stanovení indexu lomu refraktometricky
Stanovení elektrické vodivosti konduktometricky
Stanovení nerozpustných částic vážkově
Stanovení pH elektrochemicky
Stanovení dusitanů spektrofotometricky
Stanovení dusičnanů HPLC-UV
Stanovení obsahu polyfosfátů a fosforu spektrofotometricky
Stanovení SO2 titračně a po destilaci