Pro potravinářské provozy jsou počty (KTJ/g, ml) indikátorových mikroorganismů odrazem úrovně hygieny a sanitace potravinářských provozů a ukazují na možnou fekální kontaminaci potravin. Pro potraviny zvýšené počty (KTJ/g, ml) indikátorových mikroorganismů mohou ukazovat na sekundární kontaminaci nebo nedostatky v technologii výroby potravin (nedostatečné tepelné opracování, přerušení chladírenského řetězce, apod.), případně informovat o probíhajícím kažení potravin.
I. INDIKÁTORY | Metody stanovení: |
– Bakterie čeledi Enterobacteriaceae | – Mikrobiologie potravin a krmiv– Horizontální metoda pro průkaz a stanovení počtu bakterií čeledi Enterobacteriaceae. – Část 1: Průkaz a stanovení nejvýše pravděpodobného počtu s předmnožením. Část 2: Technika počítání kolonií |
– Bakterie rodu Pseudomonas | – Stanovení počtu bakterií rodu Pseudomonas kultivačně |
– CPM (celkový počet mikroorganizmů) | – Stanovení celkového počtu mikroorganismů. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30°C |
– Enterokoky | – Stanovení počtu enterokoků kultivačně |
– Fakultativně anaerobní sporotvorné mikroorganizmy | – Stanovení počtu mezofilních aerobních a fakultativně anaerobních sporotvorných mikrobů kultivačně |
– KM (koliformní bakterie) | – Stanovení počtu koliformních bakterií. Technika počítání kolonií |
– Mezofilní aerobní mikroorganizmy | – Stanovení počtu Leuconostoc mesenteroides kultivačně |
– Mezofilní anaerobní sporotvorné mikroorganizmy | – Stanovení počtu mezofilních anaerobních sporotvorných mikrobů kultivačně |
– Mezofilní bakterie mléčného kvašení (Leuconostoc mesenteroides) | – Stanovení počtu mezofilních bakterií mléčného kvašení -Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C |
– Osmofilní kvasinky | – Stanovení osmofilních kvasinek kultivačně |
– Plísně a kvasinky | – Mikrobiologie potravin a krmiv– Horizontální metoda stanovení počtu kvasinek a plísní. Část 1 –Technika počítání kolonií u výrobků s aktivitou vody > 0,95; Část 2 Technika počítání kolonií u výrobků s aktivitou vody ≤ 0,95; Stanovení počtu: Potencionálně toxinogenní plísně – Aspergillus flavus |
– Rezidua inhibičních látek | – Stanovení reziduí inhibičních látek rychlometody |