I. PATOGENY | Metody stanovení: |
– Bacillus cereus | – Stanovení počtu presumptivního Bacillus cereus.Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30°C |
– Bakterie rodu Salmonella spp. | – Horizontální metoda průkazu bakterií rodu Salmonella |
– Campylobakter spp. | – Mikrobiologie potravin a krmiv- Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu Campylobacter spp.– Část 1: Metoda průkazu. Část 2: Technika počítání kolonií. |
– Clostridie (Clostridium perfringens) | – Stanovení počtu Clostridium perfringens. Technika počítání kolonií |
– Cronobacter (Enterobacter) sakazakii | – Průkaz Cronobacter (Enterobacter) sakazakii kultivačně |
– Escherichia coli | – Horizontální metoda pro stanovení počtu betaglukuronidázopozitivních Escherichia coli – Část 1: Technika počítání kolonií s použitím membrán; Část 2: Technika počítání kolonií |
– Listerie (Listeria monocytogenes) | – Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu Listeria monocytogenes – Část 1: Metoda průkazu Část 2: Metoda stanovení počtu |
– Koagulázapozitivní stafylokoky (Staphylococcus aureus) | – Mikrobiologie potravin a krmiv- Horizontální metoda stanovení počtu koagulázapozitivních stafylokoků (Staphylococcus aureus a další druhy) – Část 1: Technika s použitím agarové půdy podle Baird-Parkera. Část 2: Technika s použitím agarové půdy s králičí plasmou a fibrinogenem. Část 3: Průkaz a stanovení nízkých počtů technikou MPN |
– Yersinie (Yersinia enterocolitica) | – Průkaz suspektních patogenních Yersinia enterocolitica kultivačně |
– Toxinogenní plísně (Aspergillus flavus) | – Mikrobiologie potravin a krmiv– Horizontální metoda stanovení počtu kvasinek a plísní. Část 1 –Technika počítání kolonií u výrobků s aktivitou vody > 0,95; Část 2 Technika počítání kolonií u výrobků s aktivitou vody ≤ 0,95; Stanovení počtu: Potencionálně toxinogenní plísně – Aspergillus flavus |