Do potravin se běžně přidávají látky, které prodlužují trvanlivost potravin, zvýrazňují nebo obnovují barvu potravin, zvyšují nebo regulují kyselost a zahušťovací vlastnosti, případně dodávají potravinám sladkou chuť bez použití řepného cukru. Všechny tyto látky se souhrnně nazývají přídatné látky (aditiva). Přítomnost látek přídatných, které byly v potravině použity, musí být uvedena na obale, a to v sestupném pořadí podle toho, v jakém množství jsou v potravině obsaženy.
Konzervační látky
Základní ukazatele | Metody stanovení: |
– Kyselina benzoová | – Stanovení konzervačních látek HPLC-UV |
– Kyselina sorbová |
|
– SO2 | – Titrací po destilaci |
Náhradní sladidla
Základní ukazatele | Metody stanovení: |
– Acesulfam K | – Stanovení náhradních sladidel HPLC-UV (acesulfam K, aspartam, sacharin, cyklamát) |
– Aspartam |
|
– Sacharin |
|
Syntetická barviva
Základní ukazatele | Metody stanovení: |
– E102 Tartrazin | – Stanovení syntetických barviv spektrofotometricky |
– E104 Chinolinová žluť |
|
– E110 Žluť SY |
|
– E122 Azorubin |
|
– E123 Amarant |
|
– E124 Ponceau4R |
|
– E127 Erythrosin |
|
– E129 Červeň Allura AC |
|
– E131 Patentní modř V |
|
– E132 Indigotin |
|
– E133 Brilantní modř |
|
– E142 Zeleň S |
|
– E151 Čerň BN |
|